Cum mi-ai schimbat, Internetule, viața?

duminică, 13 septembrie 2015

Mi-am găsit cea mai prostă dimineață să mă trezesc de la 10. De cum am pus mâna pe telefon să dau WiFi on, să-mi verific ultimele mesaje de pe Facebook sau ultimele e-mail-uri intrate am dat cu nasul în „Eroare actualizare date”. Cred că este cel mai dur mesaj pe care îl poți primi în zilele noastre, când a devenit de-a dreptul o rutină de cum te trezești să pui mâna pe orice device ( laptop, tabletă ori telefon) și să verifici ce s-a mai întâmplat în mediul online de acum șase ore decât tu ai abandonat lupta cu scroll-ul mouse-ului și cu tastatura. Dau la credit să văd dacă mai am câteva rămășițe de MB, dar fără succes. 
Recunosc, m-am obișnuiesc ca în fiecare dimineață să-mi beau cafeaua navigând pe internet. Nici patul nu poate fi făcut, fără să aflu ce-mi rezervă astrele astăzi și nici aspiratorul nu poate porni, până nu mă satur de privit wall-ul de pe rețelele de socializare unde activez mai des. Este de-a dreptul haios cum am ajuns să duc adevărate lupte cot la cot cu mama și tata pe un loc la Farm Heroes Saga, mai ales în zilele de weekend, când unica lor relaxare a devenit internetul. De asemenea, îmi este așa greu să mă desprind de mediul online în zilele când se apropie sesiunea și în loc să învăț prefer să mă plâng și să fac poze hieroglifelor din cursuri, să le trimit prietenilor cu care corespondez și care, deși habar nu au despre ce e vorba acolo, o să-mi zică „Vai ce mult ai de învățat!”, spre satisfacția mea. Pe lângă toate acestea, mă pot bucura în voie de serialele preferate, online, fără a fi nevoie să suport reclamele de-a dreptul enervante de la TV, iar dacă am vreo pereche de pantofi care nu-mi mai convine sau m-am plictisit de telefonul meu, tot internetul vine cu soluția, prin site-urile de anunțuri vânzare- cumpărare. 
Nu este de mirare că atunci când apare o defecțiune tehnică și ni se întrerupe „alimentarea la rețea”, habar nu avem ce am putea face. Copiii care erau atât de înnebuniți de jocurile online bat mingea plictisiți prin grădini, siliți parcă să iasă din carapacea lor virtuală și să interacționeze cu mediul înconjurător. Și atunci când ieșim cu prietenii în cafenele, preferăm să ne interesăm dacă localul are WiFi și să căscăm gura în mediul online, în loc să ne bucurăm de revedere și să ne privim în ochi.
Îmi amintesc că internetul a apărut în viața mea pe la 8-9 ani, pe vremea când yahoo messenger și hi5 erau singurele „resurse” populare de a comunica pe internet. În primele zile, eram așa fascinată de „fețele zâmbitoare” pe care le puteai trimite, încât în loc să mă văd cu verișoara mea care stătea la 2 case de mine, eu discutam nonstop cu ea pe messenger. Apoi am descoperit plăcerea de a descărca filmele favorite, jocuri, de a asculta orice melodie, fără a fi nevoie să o aștept la TV sau la radio și alt lucru care m-a bucurat nespus a fost faptul că puteam discuta cu rudele plecate demult înafara țării. Cu webcam-ul și microfonul la purtător, pierdeam aproape seri întregi povestind și amintindu-ne.
În 2011 am descoperit blogging-ul, viciu căreia i-am rămas destul de fidelă până acum. Aveam obiceiul de a ține jurnale sau de a compune poezii pe caiete, care ulterior erau descoperite de părinți sau soră și erau motiv de divertisment. Așadar, m-am gândit cum aș putea compune chestii, dar fără să le vadă ai mei și, ajutată de un nene, mi-am făcut și eu primul blog. Recunosc, nu prea mă pricepeam eu la chestii de SEO sau hosting, dar îmi plăcea nespus faptul că puteam scrie și reciti trăirile mele din diferite momente ale vieții. Unele mă amuzau, altele mă întristau.
Dar fără vreo supărare, internetul a apărut în scopul de a coresponda mai ușor cu colegi sau prieteni pe care nu ai cum să-i vezi prea des, de a avea acces la informații din toate domeniile: travelling, sănătate, produse și servicii și nu numai și este și o modalitate de a cunoaște oameni din diferite colțurile ale lumii cu pasiuni comune cu alte tale. Nu uita însă și de oamenii care te înconjoară zilnic, care au nevoie de atenția ta mai mult decât un calculator. Căci internetul va fi mereu acolo pentru tine, informațiile se vor păstra intacte, la fel și jocurile, dar pe oameni s-ar putea să-i pierzi prin atitudinea ta. Știu numeroase cupluri care s-au despărțit din cauza facebook-ului, care în loc să fie un mijloc de a descoperi „Ce mai face capra vecinului?” a devenit „Să moară și capra vecinului!”. Este de-a dreptul tragic cum elevii nu se pot integra în comunități, dar pot foarte bine să comunice prin intermediul internetului. Cum neglijează sportul și activitățile în aer liber, pentru niște jocuri. 
Iată totuși și câteva lucruri haioase cu privire la internet, culese de ici de colo:


  • Te provoc să-mi spui: Cum a apărut internetul în viața ta și care crezi că sunt avantajele și dezavantajele lui?




Share Button

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Părerea ta bună sau rea contează pentru mine.

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS